måndag, mars 20, 2006

En kall vår väntar, tyvärr !

Vårdagjämningen den 20 mars innebär inte att en skön vår är i annalkande, snarare tvärtom. Våren kommer att bli kall. Åtminstone om man får tro väderstatistiken som i år är väldigt tydlig, eftersom mars månad i hela landet varit osedvanligt kall. Skidanläggningar är att gratulera eftersom skidsäsongen lär kunna hålla på ovanligt länge, då det är gott om snö i hela landet.

Vänersborgs väderstatisik börjar år 1860 och visar att under de senaste 146 åren har mars månad 22 gånger varit lika kall som i år. Inte mindre än 20 gånger var sedan efterföljande april kallare än normalt. Det betyder en sannolikhet på 91 procent, eller i nio fall av tio blir också april kall när mars varit så ovanligt kall som i år. Som tröst för den vårträngtande skall dock nämnas att i ett fall på tio stämmer det inte och man vet aldrig när det tionde fallet inträffar.

Årets kalla mars pekar även mot en kall maj. Här är dock sannolikheten något mindre, 73 procent, vilket betyder att i tre fall av fyra blir även maj kall. Det borde kunna glädja jordbrukarna mot bakgrund av det gamla ordstävet: ”April våt och maj kall, fyller bondens lador all”. Man måste hålla i minnet att sannolikheten för en kall maj visar att i ett fall på fyra stämmer det inte och ingen vet när detta fjärde fall inträffar.

Senaste gången mars var lika kall som i år var 1987. Tyvärr hade Vänersborg det året den sämsta sommaren som noterats sedan 1860. Då är det roligare att påminna om året 1947 då mars också var ovanligt kall. Sommaren som sedan följde var en av de absolut varmaste och längsta sedan mätningarna började.

Jag behöver väl knappast tillägga att jag inte blir ledsen om den statistiska prognosen för kommande vår visar sig vara felaktig.