fredag, oktober 19, 2007

Gör det möjligt att vittna anonymt

– Rädslan för att vittna i domstol har ökat kraftigt under senare år. Det beror framför allt på den allt grövre organiserade brottslighetens framväxt. Regeringen måste nu vidta åtgärder för att förhindra att vittnen skräms till tystnad. Ett sätt kan vara att tillåta anonyma vittnen i svenska domstolar.

Det säger Ingemar Vänerlöv, kristdemokratisk riksdagsledamot från Vänersborg, i riksdagens allmänpolitiska debatt under fredagen.

–De flesta som vet något om de kriminella gängens verksamhet tiger, övertygade om att de måste det för att överleva. Grova våldsbrott förblir ostraffade trots att polis och åklagare ej sällan vet vem som känner till vem den skyldige är, men eftersom alla tiger är det svårt eller omöjligt att bevisa något. Antalet dömda för övergrepp i rättssak har ökat dramatiskt under 2000-talet, från 65 personer år 2000 till 430 personer år 2006. För att upprätthålla vårt rättssamhälle är det nödvändigt att människor vågar inställa sig som vittnen, menar Vänerlöv och fortsätter:

– I Norge och Danmark finns möjligheten att vittna anonymt. Även i Sverige behöver vi fundera på om detta kan vara en bland flera möjligheter för att fler ska våga vittna. Anonyma vittnesmål skulle avläggas under sekretessbelagd identitet, vittnet är därmed inte anonymt för domstolen utan endast för den eller de som begått den brottsliga gärningen.

– Det är hög tid att regeringen låter utreda om, och i vilken omfattning vittnesmål under sekretessbelagd identitet bör möjliggöras för att behålla vittnesbenägenheten på en hög nivå så att domar kan avkunnas och gärningsmän få rättmätiga straff.