Tillåt anonyma vittnen
Publicerad i Aftonbladet 28/11 -07
Den organiserade brottsligheten breder ut sig alltmer i samhället. Senast var det bombdådet mot en åklagare i Trollhättan. Kan vi inte stävja denna hemska utveckling hotas rättsväsendets trovärdighet och på sikt grundvalarna för vår demokrati.
Under senare år har rädslan för att vittna i domstol ökat kraftigt. Detta beror framför allt på den allt grövre organiserade brottslighetens framväxt. Justitieminister Beatrice Ask måste ta detta på största allvar och vidta åtgärder för att förhindra att vittnen skräms till tystnad. Ett sätt kan vara att tillåta anonyma vittnen i svenska domstolar. Anonyma vittnesmål skulle avläggas under sekretessbelagd identitet, vittnet är därmed inte anonymt för domstolen utan endast för den eller de som begått den brottsliga gärningen.
De flesta som vet något om de kriminella gängens verksamhet tiger, övertygade om att de måste det för att överleva. Grova våldsbrott förblir ostraffade trots att polis och åklagare ej sällan vet vem som känner till vem den skyldige är, men eftersom alla tiger är det svårt eller omöjligt att bevisa något.
Antalet dömda för övergrepp i rättssak (hot av vittnen) har på senare år ökat dramatiskt. År 2000 var antalet fällande domar för övergrepp i rättssak 65 st. 2006 hade siffran stigit till 430. Det betyder i genomsnitt en 37-procentig ökning varje år under 2000-talet. Det är en oerhört allvarlig trend som justitieministern måste ta sig en ordentlig funderare på.
Den kraftiga uppgången kan med stor sannolikhet sättas i samband med att de tungt kriminella gängen i Sverige ökat tiofaldigt från sex stycken på några få platser i landet 1995 till ett 60-tal idag över hela Sverige.
I Sverige har vi anpassat domstolarnas lokaler så att vittnen och brottsoffer ej ska behöva konfronteras med gärningsmannen. Brottsofferjourer med flera gör en fantastisk insats vad gäller vittnesstöd. Polisen kan numera bedriva särskilt personsäkerhetsarbete runt hotade personer. Allt detta är bra, men det räcker inte för att öka viljan att vittna.
I Norge och Danmark finns möjligheten att vittna anonymt. Även i Sverige måste regeringen utreda om detta kan vara en bland flera möjligheter att upprätthålla vittnesbenägenheten på en hög nivå för att domar ska kunna avkunnas och brottslingar få rättmätiga straff.