onsdag, juni 11, 2008

Rädda världen på riktigt

publicerad i GT 2/6 -08

Utsläppen bekämpas inte genom att vi bromsar bilarna, istället behöver vi accelerera vår påhittighet för goda initiativ på flera olika fronter för ett hållbart samhälle.
Det är nödvändig ambition för vårt samhälle att vi söker finna ett samspel med naturen utan att vi förbrukar dess resurser. Dagens varningssignaler om att klimatförändringar accelereras av mänskliga aktiviteter stämmer till eftertanke och kallar oss att hitta lösningar för ett hållbart samhälle. Kristdemokratin sätter stor vikt vid en förvaltarskapstanke som inte får reduceras till att handla om enbart höjd bensinskatt. Ett hållbart samhälle rätt förvaltat innebär att vår miljöpåverkan avstannar samtidigt som vi fortsätter att avancera för ökat välstånd. Ökat välstånd i Sverige kan handla om resurser till bättre vård skola och omsorg, i många andra länder handlar det om mat för dagen. Något som skvallrar om allvaret i termen.
Ekvationen om hållbar utveckling och ökat välstånd är möjlig genom teknisk utveckling och politiska morötter som främjar människors nyttjande av miljöteknik. Många politiker utnyttjar tyvärr visionen om ett hållbart samhälle för att öka sitt inflytande över människors vardag. För dessa politiker står samhället i en återvändsgränd och skall med stor smärta göra bot för den välståndsnivå vi lyckats uppnå. Konkreta uttryck för denna syn manifesterar sig oftast så att den stora massan får betala, sällan drabbas beslutsfattarna själva. Att höja skatten på fordonsbränsle tills folk slutat åka bil är ett exempel på detta. För att få folk att sluta åka bil krävs bensinpriser på uppemot 30 kr/milen. Det är ett läge när det stora flertalet ger upp även de nödvändiga resorna. Vad händer med arbetsmarknaden då? Resor för att besöka mormor i Unnaryd eller åka till fjällen över påsk blir då ett minne blott. Pensionärer och ensamstående föräldrar får låta bilen stå. De enda som har råd att köra bil till slut är de absolut rikaste.
Ett annat uttryck för ivrig lagstiftning från höftskjutande politiker är tvånget att utrusta varje bensinstation med en pump för förnyelsebart bränsle. Utan någon hänsyn till mackägares ekonomiska villkor, teknikneutralitet eller protester från Alliansen genomdrev den förra regeringen detta förslag. Resultatet ser vi nu genom den omfattande mackdöden som hemsöker landsbygden. Den lokala bensinstationen är på många landsorter utlämningsställe för apoteket och posten, säljer livsmedel och fungerar som byns hjärta. När stationen läggs ner tvingas den som behöver tanka åka ännu längre för att finna bränsle. Vart tar miljövinsten då vägen när ”Roy & Roger” tvingas stänga?
Olika transportsslag runt om i världen står för 13 % av de globala utsläppen av växthusgaser. Sveriges totala utsläpp utgör idag knappt 0,2 % av de globala. På världens ”förbrytarlista” över utsläpp är energiförsörjning med smutsiga kolkraftverk tillsammans med avskogningen de verkligt stora bovarna. Uppvärmning och nedkylning av hus är ett tredje svart moln som överskuggar transporternas miljöpåverkan. Istället för att öka avstånden på Sveriges landsbygd kan vi främja hållbar utveckling genom forskning och åtgärder som gör skillnad.
Sverige har de senaste 2 åren minskat sina transportrelaterade utsläpp med 5 %. Den tunga transportsektorn räknar med att minska utsläppen med ytterligare ca 20 % inom en femårsperiod förutsatt att tillgången på alternativa bränsleslag kan tryggas. I våra svenska kommuner är utbyggnaden av alternativ energi- och värmeproduktion på väg, den behöver accelerera så att vi får en effektivare uppvärmning med realiserad välfärd som följd. När vi byggt i den svenska kommunen vill ryssarna och kineserna att vi bygger åt dem också.

Lars Gustafsson, riksdagsledamot (kd) Halland
Annelie Enochson, riksdagsledamot (kd) Göteborg
Ingemar Vänerlöv, riksdagsledamot (kd) Västra Götaland Norra
Rosita Runegrund, riksdagsledamot (kd) Bohuslän