måndag, januari 28, 2008

Nästa steg blir att införa polygami

Publicerad i TTELA 22/1 -08

Hans Regnér ensam står bakom utredningen Äktenskap för par med samma kön. Han tillstår att han inte gjort någon ”analys i vedertagen mening” utan endast en personlig ”bedömning”, vilket resulterat i en tunn och ytlig utredning, som förordar homoäktenskap. Trots det ansåg TTELA:s ledare den 16/1 (dagen efter remisstidens utgång) att nu ”bör det vara sluttjafsat i frågan och dags för beslut”. I ledaren påstods tvärsäkert att det finns en bred majoritet för detta bland det svenska folket. Det är lätt att tro så när man har anammat den politiska korrekthetens evangelium, som på detta område idogt har förkunnats av främst kvällspressen. Men vad tycker egentligen svenska folket? På en webfråga i Expressen (16/1) ”Ska homoäktenskap tillåtas?”, svarade 47 procent JA, medan 53 procent svarade NEJ.

Äktenskapet är en tradition som omfattas av i stort sett alla kulturer och religioner och som gällt i tusentals år. För den som lever i ett homosexuellt förhållande och vill ha ett varaktigt juridiskt skydd finns partnerskapslagen. Något juridiskt skäl till att ändra äktenskapsbalken finns således inte, varför vi vill behålla rådande ordning.

Äktenskapsbalken sätter upp fyra krav för att äktenskap ska kunna ingås. De som ingår äktenskap ska vara över 18 år, inte vara nära släkt till varandra, vara två till antalet och vara av olika kön. Nu vill Regnér utan ingående analys ändra på ett av dessa kriterier. Kravet på olika kön ska slopas. Men de andra begränsningarna ska vara kvar. Varför? Inga svar ges. Varför ska nära släktskap uteslutas för ett homosexuellt par? Där finns ju inga risker för inavel. Varför bara könsneutralitet, varför inte även antalsneutralitet (polygami)?

Den så kallade faderskapspresumtionen innebär att utgångspunkten är att mannen i ett äktenskap är far till det barn som föds. Hur ska man förhålla sig till om ett barn föds inom ett äktenskap bestående av två kvinnor? Kommer barnet att ha två eller tre ”riktiga föräldrar”?

Det finns alltså en rad frågor som förespråkarna för könsneutralt äktenskap inte diskuterar. Vi vill varna för att utan djupare analys rycka i äktenskapsbalken. Får man tro flera politiska ungdomsförbund blir nästa steg att även polygama förhållanden ska inrymmas i äktenskapsbegreppet.

En fransk utredning om landets äktenskapslagstiftning landade 2006 i att behålla äktenskapet i dess nuvarande form. Varför? Därför att man gjorde det som Regnér och den svenska debatten undviker, nämligen att sätta in äktenskapet i sitt sociologiska sammanhang.