tisdag, juni 27, 2006

Äntligen rikligt juniregn!

Under de de 19 första dygnen i juni föll inte en droppe regn i Vänersborg och torkan började göra sig märkbar lite här och var. Sedan började strilandet lite försiktigt för att bli rätt kraftigt under natten till midsommarafton, då det kom närmare 20 mm. Under gårdagen och natten till idag kom sedan själva regnfinalen som inte gick av för hackor. Det föll 33 mm, vilket är nästan 60 procent av hela normala juninederbörden som är 56 mm. Fram till nu har det i juni under en vecka kommit 60 mm, vilket är fyra gånger mer än en normal veckoranson. Regnet är oerhört värdefullt inför en nu förväntad period med värme och torka.

Fastighetskatten bara ökar och ökar

Fastighetsskatten bara ökar och ökar. I Dalsland har taxeringsvärdena stigit med i genomsnitt 15 procent mellan 2004 och 2006. På samma vis har beskattningen följt med utan att de boende kunnat värja sig. Enligt Villaägarna har husen i Dalsland ett genomsnittligt taxeringsvärde som uppgår till 336 000 kronor 2006. Således anser socialdemokraterna att ett hushåll i Dalsland har råd med 3 300 kronor i boendeskatt varje år utöver alla andra pålagor.

Kristdemokraterna är det enda riksdagsparti som omedelbart vill avskaffa den statliga fastighetsskatten. De ständigt stigande taxeringsvärdena håller på att rensa ut barnfamiljer, lågavlönade och pensionärer från villaområdena i våra storstäder och från våra skärgårdsområden.Vi vill istället att kommunerna ska få rätt att ta ut en låg kommunal avgift på max 2 800 kronor per år. Dessutom ska kommunen vara skyldig att kunna redovisa att alla intäkter från avgiften går till räddningstjänst, fysisk planering samt gatuunderhåll.

Vi kristdemokrater kan inte acceptera att socialdemokraternas skatter tvingar man ur huse. Fastighetsskatten måste avskaffas och det omedelbart!

fredag, juni 16, 2006

Mer tid med barnen

Missnöjet över den bristande valfriheten i barnomsorgen växer i Sverige. Föräldraupproret sprider sig i rask takt över stora delar av landet. Totalt finns det omkring 180 olika initiativ för en mer rättvis barnomsorg.

Att valfrihet i barnomsorgen och vårdnadsbidrag har starkt stöd visar också en färsk undersökning från Sifo genomförd 18-20 april. På frågan om samhället ska göra det ekonomiskt möjligt för föräldrarna att få vara hemma med sina barn tills de är fyra år svarar 64 procent ja. Endast 27 procent sa nej.

Ändå är socialdemokraterna motståndare till varje form av ökad valfrihet i barnomsorgen. De värnar hårdnackat den lag som förbjuder kommunala vårdnadsbidrag. Starka krafter inom socialdemokratin vill gå längre och styra enskilda familjer ännu hårdare inte ens fördelningen av föräldraledigheten ska föräldrarna få avgöra själva. Läs mer

onsdag, juni 14, 2006

Kraftigaste junivärmen på elva år

Vänersborg har haft sina hetaste junidagar hittills i detta sekel. Det tidigare 2000-talsrekordet från 27 juni 2002, +27,4 grader slogs den 12 juni i år då det var 28,4 grader. Men det rekordet blev bara en dag gammalt eftersom den 13 juni noterades 28,6 grader. För att hitta ett ännu högre junivärde i Vänersborg får man gå tillbaka till den 26 juni 1995, då 29,3 grader avlästes. 1900-talsrekordet är från den 14 juni 1964 och lyder på 32,0 grader.

torsdag, juni 08, 2006

Sommar övergick i vår

Precis som för två år sedan vevades väderalmanackan baklänges i årets majmånad. Det började med sommar som sedan övergick i vår. Månaden var riktigt solig med undantag för en veckolång molnig period i början av andra månadshalvan. Som helhet bjöd maj på ett litet regnöverskott.

Kyligare väder under månadens andra halva förmådde inte helt förta effekten av den varma inledningen, varför maj blev drygt en halv grad varmare än normalt. Normalvärde är för Vänersborg är 10,1 grader, medan Trollhättan på längre avstånd från vårkalla Vänern ligger på 10,7 grader. Eftersom det var klart väder under elva dagar och mulet under nio samt växlande molnighet de övriga elva dagarna blev majs solskenskvot riktigt skaplig.



Liksom förra året var maj i år något våtare än normalt. Nästan hela månadsmängden kom under de sista två veckorna. På 15 nederbördsdagar föll det 60 mm regn. Normalvärde är för Vänersborg 48 mm och för Trollhättan 52 mm.



2000-talet har nu radat upp sju majmånader som alla utom maj 2005 (normalvarm) varit varmare än normalt. Kanske är det början på en ny epok eftersom majvärme var en bristvara under andra hälften av 1900-talet. Under 40-årsperioden innan dess (1911-1950) förekom de flesta av de allra varmaste majmånaderna. Rekordsommaren 1947 började med att seklets varmaste maj var nästan lika varm som en normal juni. Medeltemperaturen i Vänersborg var då 13,4 grader, medan Trollhättan klämde i med 14,5.



Majvädret 1996 och 1997 var miserabelt och kallast sedan 1955. Det kan dock ej jämföras med den extrema majkyla som främst hör 1800-talet till. De sju allra kallaste majmånaderna i vårt område passerade alla före 1910. Allra värst var det nödåret 1867 då maj, som mera liknade april, i Vänersborg är den kallaste majmånad som noterats (medeltemp. 5,1 grader).



Maj 2006 började med ett mäktigt högtryck som kontollerade vädret fram till den 13 med skön försommarvärme. Redan den 4 skedde sommarstarten (dygnsmedeltemp. stadigt över +10). Dgen efter var det 23 grader och den 9 nåddes 24,2 grader, varmast i månaden. Nattemperaturen låg på 4-6 grader i det klara högtrycksvädret. Under de två första veckorna var det rikligt med sol. När högtrycket försvann var det som att vända en hand. Det blev betydligt kyligare och rikligt med regn under månadens sista 14 dagar, då ett djupt lågtryck präglade väderbilden. Somliga dygn klarade inte sommargodkänt. Den 15 hade vi månadens enda frostnatt med 1,2 minusgrader. Den 16-23 var det helmulet och från den 17 regnade det tio dagar i sträck, vilket sammanlagt gav 50 mm, mer än vad som är normalt för hela månaden. Största dygnsmängden, 13 mm, i kombination med åska, kom den 22.

Vänersborgs 146-åriga väderstatistik säger att när april och maj har varit så varma som de varit i år, blir juni varmare än normalt i två fall av tre. Alltid något att sätta sitt hopp till.

Bodström fegar om anonyma vittnen

Rädslan för att vittna i domstol ökar. Det beror framför allt på den allt grövre organiserade brottslighetens framväxt. Att införa anonyma vittnen kan vara ett sätt att få fler människor att våga vittna. Thomas Bodström avfärdar dock detta förslag med hänvisning till rättssäkerheten. Jag beklagar att justitieministern inte är beredd att pröva systemet med anonyma vittnen.

Igår kväll debatterade jag anonyma vittnen med Thomas Bodström.

I Norge och Danmark finns redan möjligheten att vittna anonymt. Även i Sverige behöver vi fundera på om detta kan vara en bland flera möjligheter för att fler ska våga vittna. Anonyma vittnesmål skulle avläggas under sekretessbelagd identitet, vittnet är därmed inte anonymt för domstolen utan endast för den eller de som begått den brottsliga gärningen. Det enda löfte Bodström gav under debatten var att han skulle studera hur man resonerat i Danmark och Norge när man ändrade sina lagar för att möjliggöra anonyma vittnesmål, men att han i stort var negativ till förslaget om anonyma vittnen.