fredag, maj 05, 2006

Ingen ska behöva bli en evighetsgäldenär

I Sverige är handeln med krediter omfattande. Det finns därför stora risker att enskilda råkar illa ut till följd av överskuldsättning. Över en halv miljon svenskar finns registrerade hos kronofogdemyndigheten. Statistik över hur många gäldenärer som finns registrerade i inkassobolagens verksamhet saknas.

Många inkassobolag satsar mycket på marknadsföring och de tillämpar en alltmer aggressiv indrivningsmetod. Handeln med redan avskrivna fodringar ökar och gäldenärerna pressas på allt mer pengar. Till skulden läggs diverse räntor och avgifter som ofta blir långtgående större än den ursprungliga skulden. Möjligheten att betala av skulden förkortas och indrivningsförsöken pågår under längre tid eftersom fordringar säljs vidare från bolag till bolag.
Bland evighetsgäldenärer har länge krav framförts att en absolut preskription införs på alla skulder som gäldenären inte lyckats betala på fem år (som för skatteskulder) samt att handeln med redan avskrivna fordringar förbjuds.

Igår frågade jag justitieminister Thomas Bodström om hur han ser på problemet och vad han tänker göra för att ingen ska behöva bli en evighetsgäldenär. Jag ser fram emot hans svar.