torsdag, maj 11, 2006

Mild april för tionde året i följd

April var i år varmare än normalt för tionde året i rad. En sådan lång svit har inte förekommit sedan mätningarna startade 1860. Månaden var lågtrycksdominerad, inte speciellt solig och med nästan dubbel normal nederbördsmängd.

I år överskreds normalvärdet med en halv grad, vilket för Vänersborg är 4,3 grader, medan Trollhättan på längre avstånd från den vårkalla Vänern har +5,0. Ännu märkligare än tio milda april på raken är att under de senaste 18 åren har ingen aprilmånad varit kallare än normalt, Man får gå tillbaka till 1985 och 1986 för att hitta riktig aprilkyla.



Vänersborgs 146-åriga väderstatistik säger att när mars varit kall och april varm, som fallet varit i år, blir själva högsommaren, juli månad, varmare än normalt. Hittills har det stämt i två fall av tre. Däremot ser det sämre ut för juni som bara i ett fall av fyra blir varmare än normalt. Det ser hyfsat ut för augusti eftersom det finns ett temperatursamband mellan juli och augusti – sådan juli är blir augusti.



April hade många nederbördsdygn, totalt 22 stycken. Under 15 av dem kom det dock aldrig över tre mm. Sammanlagt kom det 70 mm nederbörd, varav 6 mm var blötsnö. Normalmängden är för Vänersborg 39 mm och 42 mm för Trollhättan. På grund av alla lågtryck var det ganska sparsamt med sol. Under 20 dagar var det molnigt eller mulet, medan övriga tio stod för klart till halvklart väder.



April är årets mest spännande vädermånad. Allt kan hända från bister vinter till högsommarvärme (minst +25). 1942, slogs aprilköldrekord i Vänersborg med -19. Sibiriskt kalluftsutbrott i april 1966 ledde till minusgrader även dagtid. Den 5 april 1970 lamslog en snöstorm västra Götaland. Snötäcket ökade i Vänersborg till 55 cm, säsongens djupaste. I Ulricehamn låg snön meterdjup. Ett dygnslångt snöfall resulterade den 4 april 1998 i ett 43 cm djupt nysnötäcke i Vänersborg, säsongens djupaste. Men det kan också vara mycket varmt. 1959 var det 25 grader den 15 april. Ännu varmare var det den 27 april 1993, då 26,6 grader noterades. Nytt rekord och faktiskt 1993 års högsta temperatur i Vänersborg. Årshögsta i april har aldrig förekommit tidigare. April 2000 noterades +23 i Vänersborg och +25 i Trollhättan.



April 2006 började med tre veckors lågtryck och inledningsvis mycket moln med nederbörd varenda dag under de nio första dygnen, då sammanlagt 34 mm föll. Snötäcket var i månadens början 12 cm, men försvann på tre dagar med hjälp av sex plusgrader och regn. Ett cm-tjockt kortvarigt blötsnötäcke bildades under natten till den 10, då regnet övergick i snö. Tillfälliga uppklarningar nattetid medförde nattfrost då och då. Kallast var det den 6 med 3,6 minusgrader. Från den 14 var dagstemperaturen som regel över +10 under resten av månaden. Ett svagt högtryck tog över den 20 och det blev lite soligare och varmare, speciellt den 26 då +17,3 noterades, månadens varmaste. Den dagen innebar månadens första och enda sommardygn, eftersom dygnsmedeltemperaturen (+11,7) överskred tio grader. Nattfrosten var efterhängsen. Den 28 var det 2,5 minusgrader, förhoppningsvis säsongens sista frostnatt.



Obs! Eftertryck medgives om källan anges.