måndag, maj 22, 2006

Anonyma vittnen?

Rädslan för att vittna i domstol ökar. Detta beror framför allt på den allt grövre organiserade brottslighetens framväxt. Vilka åtgärder avser justitieministern vidta för att förhindra att vittnen skräms till tystnad? Och är justitieministern beredd att verka för att anonyma vittnen tillåts i svenska domstolar? Det skall jag och justitieminister Thomas Bodström debattera om ett par veckor.

De flesta som vet något om de kriminella gängens verksamhet tiger, övertygade om att de måste det för att överleva. Det finns exempel på folk som "golat", skvallrat, och betalat med sina liv. Antalet dömda för övergrepp i rättssak, de som hotat vittnen, ökar dramatiskt. För att upprätthålla vårt rättssamhälle är det nödvändigt att människor vågar inställa sig som vittnen.

I Norge och Danmark finns möjligheten att vittna anonymt. Även i Sverige behöver vi fundera på om detta kan vara en bland flera möjligheter för att fler ska våga vittna. Anonyma vittnesmål skulle avläggas under sekretessbelagd identitet, vittnet är därmed inte anonymt för domstolen utan endast för den eller de som begått den brottsliga gärningen.

Det är hög tid att regeringen låter utreda om, och i vilken omfattning vittnesmål under sekretessbelagd identitet bör möjliggöras för att behålla vittnesbenägenheten på en hög nivå så att domar kan avkunnas och gärningsmän få rättmätiga straff.